Objavil/a: Matjaž Šerkezi, petek, 16. februar 2018

Zvezna akcija v Kotličih 2017

V letu 2017 smo kamniški markacisti v mesecu juliju izvedli zvezno tehnično akcijo v okviru PZS. Akcija je potekala v dveh delih, saj smo prvi vikend očistili pot skalovja in grušča ter tako pripravili pot za tehnično izvedbo le te. Pod steno je bilo veliko skalovja, ki ga je bilo potrebno zmetati proti melišču Okrešlja, kjer smo tisti dan tudi zaprli pot proti Kamniškemu sedlu.
Prekrasno vreme, ki nam je služilo ves dan in izvrstna ekipa markacistov so delo opravili z odliko.Težji del akcije pa je bil seveda naslednji vikend, saj je bilo potrebno iz Kamniškega sedla do delovišča v Kotličih prinesti težko orodje, ki ga ni malo.

20180214_pdkamnik_markacisti_001

Od orodja predvsem izstopajo agregat, ki ima z oprtnico 25 kg,40 m jeklenice in 50 železnih klinov. Material in orodje smo morali od koče do delovišča nesti trikrat, da je bilo vse pripravljeno za delo. Sama izvedba akcije, ki je trajala dva dni je potekala tekoče, kot namazan stroj se temu reče, da ne govorim o vremenu, ki nam je res služilo, čeprav je bilo drugi dan nekaj megle, ki pa ni bila moteča.

Napeljali smo cca. 40 m jeklenice in kar nekaj klinov v prvem dnevu, to pa seveda vzame kar dosti časa saj je vrtanje v skalo treba pravilno izvesti. Imamo pa dobrega vrtalca, ki to delo odlično opravi, za priboljšek pa potem še agregat nosi. Seveda pa ne smem pozabiti našega načelnika Zdravka Bodlaja, ki je izkušen inštruktor, bil je tudi vodja obeh akcij in zelo dober organizator pri pripravi logistike, kot tudi materiala in orodja. Moram reči, da se je ekipa res odlično ujela in je vsak vedel kaj mora v določenem trenutku delati, da delo poteka tekoče, saj smo praktično celi dan pod steno.

V akciji je sodeloval tudi predsednik PD Kamnik Ivan Resnik,ki nam je napeljal plezalno vrv za varovanje in nam pomagal pri sami izvedbi dela. Pri pospravljanju vrvi na koncu akcije sem mu razvezal vozel na vrvi za kar se mu iskreno opravičujem. Drugi dan akcije je bilo delo nekaj lažje saj je bilo že vse na delovišču, le nekaj megle nam je nagajalo potem pa se je dan prevesil v lep sončen popoldan. Moram reči da sem s te akcije odnesel izredno lepe spomine in upam, da naredimo še veliko takih, saj smo markacisti najbolj veseli takrat, ko nam mimoidoči rečejo kako je delo dobro opravljeno in je pot veliko bolj varna za vse pohodnike.

Vsem skupaj pa želim varen korak kjer koli že boste.

Besedilo in fotorgafije: Bojan Dolmovič
http://pdkamnik.si/novice.php?pid=965 27.05.2020