|


Letni program 2021 Medijsko središče Prijava na e-novice

Objavil/a: Katja Mlakar, nedelja, 6. september 2020, ogledov: 704

Ponovno na izletu s prijatelji iz Trofajaha

Leto je naokoli in kljub vsem dogodkom, ki jih je prekinila epidemija katera je zaznamovala leto 2020 nam je uspelo izpeljati tradicionalni dogodek. Obiskali smo naše prijatelje planince iz Trofajaha na Avstrijskem Štajerskem. Za nas so pripravili prav fascinantno turo skozi jamo FrauenMauerhohe.


V soboto, 29. avgusta 2020, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti Gradcu in naprej v Trofajah. Na naše presenečenje na poti nismo imeli ne zastojev in ne gneče na meji z Avstrijo. Na naše mesto srečanja blizu mesta Eisenerz smo tako prišli predčasno. Kmalu so se nam pridružili lokalni planinci. Ob zajtrku in prijetnem jutranjem klepetu smo uskladili našo turo in se odločili, da se vsi skupaj podamo na isto krajšo pot.

Pot nas je vodili po široki gozdni cesti do planine, kjer stoji prijetna mala planinska koča koder smo naredili prvi postanek. Od tu smo naredili lepo krožno pot. Kljub meglam, ki so nas spremljale, se nam je vsake toliko čas prikazal prelep razgled na okolišče gore. Po uri hoda smo prispeli na vzhodno stran gore, kjer je vzhodni vstop v jamo FrauenMauerhohe. Jama ima dolgo zgodovino saj je dobila ime po ženskah in otrocih katere so se tu skrivale v času vojn in bile tako zavarovane pred napadalci. Pred jamo nas je počakal lokalni jamarski vodnik, ki nam je med potjo skozi jamo povedal veliko prigod in med drugim tudi nekaj osnovnih podatkov o jami. Sistem jam je razpreden čez ogromno področje gore in celotnega grebena. Dolg je 44 kilometrov. Naša pot nas je vodila čez najlažji del, ki je v bistvu preduh čez goro. Izstopili smo namreč na zahodni strani gore, kjer je zahodni vstop v jamo. Čez jamo smo naredili 700 metrov in 300 višinskih metrov in v njej preživeli krajšo ploho. Po drugi strani smo se vrnili do koče, kjer nas je že čakalo kosilo. Popoldan smo preživeli v prijetnem okolju in dobri družbi. Naši pogovori so bili usmerjeni v naše skupne ture in kako bi še več mladih pritegnili na tovrstna sodelovanje.

Vrnili smo se v dolino na poti naredili skupinsko sliko in že so se naše poti spet razšle. A kmalu bo leto naokoli in naše poti se spet prekrižajo. Se kmalu spet vidimo na Dnevu kamniških planin.

Srečno!

Marko Petek

Fotogalerija
Avtor/ica: Marko Petek

Ponovno na izletu s prijatelji iz Trofajaha
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2021 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta