|


Letni program 2020 Medijsko središče Prijava na e-novice

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sreda, 25. februar 2015, ogledov: 2470

Napovedane dopoldanske jasnine ni bilo od nikoder

Letošnjo zimo narava turnim smučarjem do zdaj še ni postregla z želenimi darovi. Snega je malo, zato pa ne manjka vetra, ki te borne količine snega odnaša v zavetrja. Za nameček pa se vreme radi spridi prav konec tedna. Ampak tako pač je in vzeti je treba, kar je na razpolago.

Zato je bila tudi preteklo soboto (21. 02.) za člane TSKO najavljena skupna tura. Z nami je bil tokrat vodnik PZS Vlado Habjan. Kljub ne preveč obetajoči vremenski napovedi in začetku šolskih počitnic se nas je zbralo 8 udeležencev.
Glede na vremensko napoved in snežne razmere je prevladala odločitev, da se lotimo Karavank iz Medvedjega dola (Barental -960 m).

Napovedane dopoldanske jasnine ni bilo od nikoder, je pa zato veter s svojo s neusmiljeno muziko napovedoval zgodnejši prihod padavinske fronte. Ocene, kje bo pihalo manj in kje bolj so bile različne, zato smo se razdelili v tri skupine. Irena, Vital in moja malenkost smo se podali v Janežev žleb v smeri Stola. Svoje odločitve nismo obžalovali kljub temu, da nas je nad 1900 m zagrnila megla. Veter je bil znosen, snežne razmere pa za dane okoliščine več kot solidne. Vrsta napihanega snega (kloža) se je sicer pogosto menjala, vendar je bila stabilna in je obetala dobro smuko.

Med 1600 in 1800 m (nekateri tišimo v klanec do konca, drugi pa popustijo prej) so smuči in palice romale na nahrbtnik, zamenjale pa so jih dereze in cepini. Na okoli 2200 m smo vzpon zaključili, saj smo prišli smučat in ne zbirat štampiljk z vrhov. Spust je po uvodnem tipanju terena minil v kar zadovoljivih smučarskih užitkih, še posebej, ko smo spustili pod mejo oblačnosti. Na nekaterih legah na spodnjem delu melišča, ki jih čez dan obsije sonce, je poledenelo, vendar jih mogoče lepo obvoziti. V spodnjem delu melišča pa nas je močno okrepljen jugozahodnik po hitrem postopku nagnal v dolino. Spust po gozdni cesti je biol balzam za utrujene noge, saj je cesta zratrakirana in je na njej dovolj snega.

Primož in Lado sta se povzpela na Kozjak-Ovčji vrh (2024 m). Vzpon sta sicer ocenila za zelo zanimivega, vendar ga je nekoliko skvaril močan veter, smučanje pa zaradi pomrznjenega, trdega in precej zvoženega snega ni nudilo pričakovanih užitkov. Irena(2), Vlado in Uroš se niso odločili za nadaljevanje vetrne izravnave in so se zadovoljili s gostoljubnostjo Celovške koče.

Besedilo: Bogdan Jamšek
Fotografije: Bogdan Jamšek in Lado Kladnik

Fotogalerija

Napovedane dopoldanske jasnine ni bilo od nikoder
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2020 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta