|


Letni program 2020 Medijsko središče Prijava na e-novice

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, nedelja, 9. avgust 2015, ogledov: 2910

Dobra skala, veliko dobrih stopov in oprimkov ...

Na pot smo se odpravili zelo zgodaj, uro prej, kot je bilo načrtovano, saj so vremenoslovci napovedali izjemno vroč dan, verjetno najtoplejši v tem letu. Naš cilj je bil mogočni dva tisočak Monte Sernio v Karnijskih alpah po zahtevni nezavarovani poti čez SZ greben.

Po dobrih dveh urah vožnje iz Kamnika smo v dolini reke Aupe malo za krajem Moggio prispeli na izhodišče. Namesto jutranjega hladu sta nas pričakali vročina in sopara, ki sta nezahtevno pot do koče Grauzaria naredili precej naporno.Vsi prepoteni smo vse pogosteje posegali po pijači. Ob poti smo občudovali mogočna ostenja Crete Grauzarie in po kratkem postanku pri koči pot nadaljevali do sedla Foran de la Gjaline, kjer je huda vročina terjala svoj davek - dva pohodnika sta opustila misel na dva tisočak in se vrnila do koče. Ostali smo nadaljevali. Pot nas je vodila navzdol po rahlo senčnem gozdu, nato se pričela vzpenjati, dokler nismo prišli do precej skalnatega melišča. Po strmem vzponu po melišču smo si v senci prvih skal privoščili krajši postanek, nato pa krenili do vstopa v plezalni del, kjer smo se ustrezno opremili.

20150719_pdkamnik_vo_jeraj_marija_monte_serniu_002

Sledil je najlepši del naše ture - lažja plezarija tja do dvojke. Dobra skala, veliko dobrih stopov in oprimkov, senčna stran in rahel vetrič - vse to nam je prineslo pravi užitek in kar prehitro smo prišli do vrha, kjer so se nam odprli razgledi na dolini Val Aupe in Incaroja ter vrhove Karnijskih alp. Creta Grauzaria se je bohotila tik pred nami, JV od nje smo občudovali Zug del Bor in ostale vrhove, ki so se odkrivali med nastajajočimi oblaki in meglicami. Na vrhu smo opravili tudi krst najmlajšega pohodnika. Nato smo se odpravili nazaj po markirani poti do koče, kjer sta nas pričakala oba sotrpina in prijazni oskrbnik koče. Pot od koče do avtomobilov je minila v živahnem klepetu in je bila precej manj naporna, čeprav popoldanska vročina še ni popustila.

20150719_pdkamnik_vo_jeraj_marija_monte_serniu_003 20150719_pdkamnik_vo_jeraj_marija_monte_serniu_004

Pri avtomobilih pa nas je čakalo presenečenje. Saša je prinesla hladilno torbo, v kateri je bila velika ohlajena lubenica. Za razrez in postrežbo je poskrbel naš simpatični Andrej in osvežujoče lubenice je hitro zmanjkalo, prav tako tudi okusnega peciva s katerim nas je postregla Katja. Podkrepljeni in osveženi smo se zadovoljni odpravili proti domu. Pred tem pa smo naredili obvezni postanek pri Aljažu, kjer smo opravili analizo ture - tura je bila zelo dobro organizirana in je potekala brezhibno, kljub nadpovprečno visoki vročini je bila zelo lepa in prijetna.

20150719_pdkamnik_vo_jeraj_marija_monte_serniu_005

Zahvala vsem trem vodnikom za krasen dan in priporočilo za predhodni dogovor z onimi tam zgoraj, da nekoliko manj kurijo... vsaj na dneve naših tur ...

Besedilo: Marija Jeraj
Fotografije: Slavko Novak
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2020 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta