|


Letni program 2020 Medijsko središče Prijava na e-novice

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, torek, 11. avgust 2015, ogledov: 2798

Todorka (2746 m)

Letos smo šli že drugo leto na planinarjenje v Bolgarijo, tokrat v gorovje Pirin. To gorovje je zaščiteno tako z UNESCO-vo zaščito, kot tudi zaščito narodnega parka. Za prvo turo smo si izbrali greben od Todorke (2746 m) do sedla Premkata in spust po dolini, kjer je veliko Banderiških jezer.

Vstali smo ob približno peti uri, se napravili v planinsko opremo in odšli v avto, kjer smo imeli zajtrk. Po približno petindvajsetih minutah smo prišli do izhodišča pod smučišči, ki potekajo s Todorke. Mami je bila spet naš družinski taksi in nas je tam pustila, potem pa odšla z avtom do koče pod Vihrenom, kjer smo se pozneje dobili. Vzeli smo nahrbtnike in odšli na Todorko po smučiščih, kjer pa je bilo polno komarjev. Ko pa smo prišli na vrh smučišča, sem se pobruhal zaradi manjše zastrupitve.

Potem mi je na srečo odleglo in od vrha smučišča je bila pot do vrha Todorke kratka in ne preveč zahtevna. Pod vrhom je potrebno preplezati granitne plošče. Potem je sledi lep greben do Sredje Todorke 2705 m in nato še do Male Todorke 2712 m, po kateri je sledil spust do sedla Premkata. Od tam smo se začeli spuščati v dolino Banderiških jezer.

V Žabjem jezeru smo opazili paglavce. Hodili smo po dolini in prišli do zanimive skale, kjer smo malo poplezavali in se dobili z mami. Od tam je bilo le še nekaj minut hoje do koče pod Vihrenom, kjer nas je čakal avto.

Besedilo in fotografije: Ajda Auersperger

Fotogalerija

Todorka (2746 m)
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2020 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta