|


Letni program 2020 Medijsko središče Prijava na e-novice

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sobota, 24. september 2016, ogledov: 3353

S kolesom na pravi poti - ORIENTACIJA IN KOLESARSKI IZLET V KAMNIŠKO BISTRICO

Lepo smo preživeli še en čudovit dan z našimi najmlajšimi planinci, člani PD Kamnik. Tokrat smo združili kolesarjenje in orientacijo, ki je osnovna veščina vsakega planinca.

V kamniškem društvu si že nekaj časa prizadevamo, da v naše ture vključujemo tudi kolesarjenje. Natančneje turno kolesarjenje, ki je nova disciplina tudi naše matične zveze PZS. Na ture se odpravljamo s kolesi, z nahrbtniki na ramenih do izhodišča naše začrtane pohodniške poti. Potem pa naprej v planine. Tokrat je bila naša začrtana pot vaja osnovne planinske veščine -orientacije.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_001 

Kar 35 otrok in 9 vodnikov se nas je zbralo na spodnji postaji gondole za Veliko planino. Zborno mesto je bilo naše izhodišče za kolesarsko turo. Hitro smo bili nared za naš podvig in že smo zavili pod gondolo proti Jerinemu skoku v dolino Korošice. V Kotlu smo zavili proti Brsnikom in že kmalu premagali najstrmejši klanec. Na poti smo se večkrat ustavili in se v premagovanju poti in ovir na poti večkrat pošteno nasmejali. Pot ni bila prezahtevna in ne prelahka. Najmlajši so imeli namreč le pet let in so se morali mestoma precej potruditi.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_002 

Nad Predaslom smo zavili čez most in pri Firštovi mizi nazaj na asfalt. Kmalu smo ga spet zapustili in zavili proti nekdanji lovski koči kralja Aleksandra in pri Jurju parkirali naša kolesa. Tu je imel Matej s pomočnico Petro že pripravljeno traso za orientacijo.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_003 

Mladim smo želeli pokazati, kako se z uporabo zemljevida in kompasa lahko znajdemo na terenu, kot je gorski svet. Učenje je postopno in vsaka nova izkušnja je košček v mozaiku znanja varnega gibanja v gorskem svetu. Nekateri so se hitro znašli, predvsem tisti, ki že imajo tovrstne izkušnje s tabora in iz drugih planinskih dejavnosti. Drugi pa so stopili korak v to smer in se na napakah naučili tudi o tem, kaj gre lahko narobe. Vsi so uspešno opravili nalogo.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_004 

Pri Jurju nas je Marjan Jeraj z ekipo, ki je pravi čarovnik v kulinarični disciplini, pričakal s polnimi krožniki zrezkov iz »slonove noge«. Tako se pohecamo mi, planinci, ko pri njemu dobimo verjetno najboljše in največje dunajce daleč okrog. Hvala Marjan.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_005 

Po zasluženem okrepčilu so se naše punce Vlasta, Urška, Barbara in Anja odpravile z otroki še v Spominski park, kjer se v prijetnem vzdušju gozda skrivajo spomini na ponesrečene planince v gorah.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_006 

Potem smo spet osedlali svoja kolesa in se v dolino odpravili po isti poti. Na čelu četice sta bila spet Matjaž in Tinkara s svojima ekipama. Ostali smo se zvrstili za njima. Barbara in jaz pa sva z najmlajšimi pomočniki opravljala vlogo »metle« na repu naše dolge četice.

20160924_pdkamnik_mo_orientacija_serkezi_matjaz_009 

Da smo vsi uživali, je že skoraj preskromen izraz za ta lep, družaben dan. Naj jih bo še mnogo. Se vidimo naslednjič!


Ture so se udeležili mladi planinci, ki so člani PD Kamnik in obiskujejo OŠ Marija Vere, OŠ Stranje in OŠ Frana Albrehta-podružnica Mekinje. Pridružili so se jim tudi otroci v okviru projekta Zdrav življenjski slog OŠ Stranje. Vodniki, ki so jih spremljali na poti so bili: Marko Petek; vodja, Barbara Berlec; pomočnik vodje, Vlasta Bizjak, Matej Bizjak, Tinkara Skamen Šerkezi, Anja Tabakovič, Urška Bizjak, Petra Paradiž in Matjaž Šerkezi.

Besedilo: Marko Petek
Fotografije: Matjaž Šerkezi 
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2020 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta